Lichttherapie

Zonlicht is de belangrijkste voeding van onze hersenen. De zon voedt onze hersenen met de energie die nodig is voor een goede hersenfunctie. Onze ogen zijn het zintuig dat zonlicht opneemt en doorgeeft aan de hersenen. De werking van zonlicht zorgt er niet alleen voor dat we kunnen zien, maar zorgt er ook voor dat onze hersenen optimaal kunnen functioneren. Een dagelijkse dosis zonlicht is daarom essentieel om fit en gezond te blijven. Ons leven heeft zich verplaatst van buiten naar binnen. Het licht in gebouwen voorziet onze hersenen niet in hun dagelijkse behoefte aan zonlicht. Binnen leven leidt tot ondervoeding van de hersenen en de ontwikkeling van ziekte. Lichttherapie compenseert het gebrek aan zonlicht in de hersenen en herstelt zo de gezondheid.

Lichttherapie is effectief bij veel aandoeningen

Een behandeling met lichttherapie is zowel voeding als medicijn. Lichttherapie wordt gebruikt om de gezondheid te verzorgen en te herstellen van ziekte. Lichttherapie is inzetbaar bij drie groepen indicaties:

 • Lichamelijke aandoeningen
  Verzwakte afweer, slaapproblemen, vermoeidheid, verstoord dag- en nachtritme, stress- en spanningsklachten, neurologische en hormonale aandoeningen en diverse overige symptomen en ziekten.
 • Emotionele aandoeningen
  Wisselende stemmingen, angstgevoelens, onzekerheid, depressieve gevoelens, onrustig en gespannen voelen en ongemotiveerd zijn.
 • Mentale aandoeningen
  Geheugenproblemen, niet helder denken, concentratiestoringen, ADD, ADHD, initiatiefverlies, leerproblemen, desoriëntatie en taalproblemen.

Zonlicht activeert alle hersenfuncties

In de hersenen activeert zonlicht drie groepen hersenfuncties:

 • Aansturing van de lichamelijke functies
  De activatie van de hypothalamus stimuleert via het hormoonstelsel en zenuwstelsel de werking van alle organen en systemen in het lichaam, zoals onze ademhaling, spijsvertering, bloedcirculatie, vochthuishouding, lichaamstemperatuur en ons immuunsysteem, slaap- en waakritme.
 • Emotionele functies
  De activatie van het limbisch systeem stimuleert de regulatie van onze emotionele reacties, stemmingen en ons onbewust gedrag. Dit heeft effect op ons zelfbewustzijn, optimisme, motivatie, empathie, communicatie, intuïtie en creativiteit.
 • Mentale functies
  De activatie van de grote hersenen stimuleert ons bewustzijn, denken, geheugen en onze aandacht, waarneming, oriëntatie en concentratie. Hierdoor kunnen we leren, problemen oplossen, iets inbeelden, plannen maken, initiatieven nemen en zorgt het voor onze cognitieve functies als spreken, luisteren, lezen, schrijven en rekenen.